Новият абсурд на Дисни  излиза на екраните на 26 май

...
Новият абсурд на Дисни  излиза на екраните на 26 май
Коментари Харесай

За малката тъмнокожа русалка с расти и киното през 2023 г.

Новият парадокс на „ Дисни "   излиза на екраните на 26 май

Да, и аз, евентуално като вас, тръпна от неспокойствие след по-малко от месец да виждам на кино новата акомодация на „ Уолт Дисни ”, която този път подхваща класиката „ Малката нимфа ”. Много родители ще заведат децата си в кината, пазейки съкровения спомен за нея. Това е последна, усъвършенствана версия на екранизираната анимирана класика от 1989 година, в която червенокосата и искрящо бяла нимфа Ариел изплува от морето и получава посредством магия крайници, с цел да се омъжи за принца. Ах, хубави времена. Бяла ли написах? Извинявам се.

Днешната Ариел е тъмнокожа, с коса в расти и раздалечени очи от двете страни на черепа, като същинска риба. Като противовес татко ѝ Тритон, в ролята Хавиер Бардем, е от светлата раса и несъмнено – т ой е със закостеняло мислене, има предубеждения срещу индивидите, считайки ги за недостойни. Така е разказан персонажът му в анонса на кино лентата в IMDB. На бял артист е дадена ролята на наивната рибка Флаундър, а последната роля за представител на „ бледоликите ” е тази на... неприятната магьосница Урсула. Тя подарява на Ариел човешките крайници и прави проекти да завладее Атлантика, (да се чете света, б.а.). Не е за поверие.

Белият стандартен принц, за чието сърце тъмната Ариел би трябвало да се бори, в случай че желае да получи назад гласа си и да стане човек, е роден от майка с тъмна кожа. Как тъкмо африканка ражда момче с черти на ариец, в биологичния смисъл на това изречение, остава неразбираемо. В метафоричния смисъл е разбираемо – с миграция, „ инклузия ” и „ интеграция ”.  Очевидното друго подстрекателство е, че доблестният принц е осиновен. И това очевидно е единственият метод той (да се чете „ белият човек ”)  да е е отгледан и учтив от другата раса, трансфорат от женомразец и едностранчив шовинист, в преклонен и предвидлив член на новото общество.

Нищо срещу младата актриса, определена по политически аргументи да се превъплъти в ролята на Ариел. Наистина. Тя може да е прелестен човек и артист. Но е следващата жертва на „ Дисни ”, която още след премиерата на кино лентата ще разбере, че е станала част от злонамерена игра, в която в името на битката срещу расизма се насява... още повече расизъм. Звучи неуместно, само че не е. Защото не е тя първият образец, в който острата реакция на феновете против такива „ назначения ” води актьорите да стигат до ръба на депресията и даже да приключват обществените си появи.

И няма по какъв начин другояче да е. Докато властелините от „ Дисни ”, които унищожиха най-голямата и най-обичана галактика във фантастиката – Star Wars, безусловно крещят какъв брой една група от хора е онеправдана, какъв брой е непредставена и какъв брой неинклузивно е обществото към тях, модерното кино към 2023 година се е трансформирало в неясно сходство на себе си. В последна сметка, за какво пък Ариел да не е с тъмна кожа и расти? След като може римлянката Клеопатра да е с африкански белези, също и Ахил. Нищо, че всички тези персонажи ясно са разказани като… абе, с една концепция по-бледи. Неясно остава по какъв начин още актуалните гърци не са блокирали някоя автомагистрала, откакто към този момент за енти път се подиграват с историята им. Съвсем пропуснахме елфите джуджетата и хобитите на великия Толкин. Те също могат, не, дори би трябвало да са тъмнокожи. Така от създателя на най-великата поредност от фентъзи книги, който от дълго време и за жалост не е измежду нас, можем да сътворим динамо – до момента в който се върти в гроба си, да произвеждаме зелена сила.

Излиза, че неприятните би трябвало да са бледолики. Лошият със светла кожа и неговите гениални произведения и изобретения, които дадоха главния подтик в развиването на света през миналите няколко века, е нездравословен за цивилизацията. И още нещо, когато се прави известния в този момент род „ римейк ”, тоест „ пренаправяне ”, е редно там, където има мъжки персонаж, в новата версия да бъде женски. И да е „ човек от цвят ”. В противоположен случай – няма Оскари, няма Златни глобуси, мечки и палми.

Картината сигурно не е приключена в този ѝ тип.

Премиерата на „ Малката нимфа ” е на 26 май.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР